Anunțuri

 
Esti boboc la Universitatea Politehnica Timisoara? Ai întrebări la care nu găsești răspunsuri? Știm cât de necesar este în această perioadă ghidul studentului, așa că venim în ajutorul tău.
 
Ghidul studentului are menirea de a-ți răspunde la toate întrebările pe care le ai în legătură cu studenția la UPT, de la ce înseamnă sesiunea, până la informații despre bazele sportive, voluntariat, beneficiile, drepturile și obligațiile studentului. Am încârcat aici ghidul actualizat pentru anul universitar 2023 - 2024.
 
Echipa CCOC - Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din UPT va lansa și o campanie de informare pe pagina de Facebook, menită să te țină la curent cu cele mai importante evenimente din viața de student.

Proiectele prin care Universitatea Politehnica Timișoara susţine programul Timișoara– Capitală Europeană a Culturii 2023 sunt în plina desfășurare, chiar și în perioada verii, când studenţii se bucură de o binemeritată vacanţă. Astfel, finalul lunii august a presupus implementarea activităţii cu numărul 4 a proiectului Re-imaging and co-creating the city from my window, respectiv o deplasare a echipei de proiect din partea UPT în Norvegia la doar 32 km de Stavanger ( capitală europeană a culturii în anul 2008), în Bryne – localitate în care își are sediul Colegiul pentru Dezvoltare Verde (HGUt) - partener în implementarea proiectului.

 

Scopul deplasării a fost analiza implementării activităţilor din proiect și realizarea unei strategii eficiente de dezvoltare a lor astfel încât să obiectivele proiectului să fie atinse.

Proiectul care își propune să creeze cadrul în care tinerii să lucreze împreună în crearea unui oraș al viitorului, conștienţi de rolul lor în transformarea în bine a spaţiului, dar și a comunităţii în care sunt parte, are programată la mijlocul lunii octombrie, o conferinţă internaţională interdisciplinară care va reuni specialiști din cât mai multe domenii care contribuie la creșterea și dezvoltarea unui oraș – psihologi, ingineri, arhitecţi etc.

 

Totodată, în luna octombrie va avea loc, prin același proiect, o expoziţie în Biblioteca Universităţii Politehnica din Timișoara, cu sediul pe str. Vasile Pârvan, nr. 2B.

Expoziţia va fi alcătuită din fotografii ale Timișoarei realizate de la ferestrele orașului, trasformate prin diverse mijloace creative de tineri liceeni și studenţi, în conformitate cu propria lor viziune despre viitorul orașului.Aceste lucrări au fost realizate încă din luna mai, când peste 40 de tineri au participat la un curs si ulterior workshop în care au învăţat o serie de informaţii legate de fotografie, cultură digitală, urbanism, ecosisteme urbane, orașe verzi și bunăstare (wellbeing), de la o echipa interdiscipliară de experţi români și norvegieni

Lucrările ce vor fi expuse în Biblioteca UPT vor fi cuprinse și într-o broșură la care echipa de proiect lucrează în prezent.

 

În cadrul deplasării echipei UPT în Norvegia, s-a inclus și vizitarea orașului norvegian Bergen ce a fost capitală europeană a culturii în anul 2000, în vederea observării unor bune practici de implicare a tinerilor în comunitate, dar și de promovare a culturii în oraș.

 

Proiectul – Re-imaging and co-creating the city from your window beneficiază de un grant în valoare de 41.807,08 euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE și norvegiene. Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și favorabilă incluziunii. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale din Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează strâns cu UE în temeiul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu 3,3 miliarde EUR prin scheme de granturi consecutive. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.

Mai multe detalii sunt disponibile la: www.eeagrants.org, www.eeagrants.ro, pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083993605714 sau la contact psih. Cristina Hălbac Cotoară Zamfir – director proiect – email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Le mulțumim tuturor studenților care au completat până acum Chestionarul Național Studențesc-EUROSTUDENT!

 

👉 Fiecare răspuns este extrem de valoros și ne ajută să înțelegem mai bine percepția voastră despre universitatea în care studiați!

📣 Au mai rămas doar 10 zile în care puteți accesa și completa Chestionarul Național Studențesc-EUROSTUDENT!

Completează acum chestionarul și contribuie la îmbunătățirea experienței tale studențești!

 

Care sunt veniturile medii ale unui student român? Care sunt caracteristicile generale ale unui student care ia bursă? Ce proporție a studenților lucrează în timpul facultății și în ce fel le afectează acest lucru experiența de studiu?  

 

La aceste întrebări și multe altele încercăm să găsim răspunsul în perioada mai-iunie 2023, când are loc o cercetare amplă privind condițiile de viață şi de studiu ale studenților din România, prin intermediul chestionarului EUROSTUDENT VIII. 

 

EUROSTUDENT este o cercetare transnațională care are ca obiectiv principal colectarea de date despre condițiile sociale și economice ale studenților din Europa, în aproximativ 30 de țări. Studenții sunt întrebați despre condițiile lor de viață şi de studiu, bugetul de timp alocat activităților educative, situația pe piața forței de muncă, veniturile și cheltuielile, dar și despre internship-urile și mobilitățile internaționale realizate. Datele naționale sunt apoi centralizate la nivel european și prezentate comparativ. Implementarea națională a studiului este coordonată de Ministerul Educației (ME), prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – Unitatea de Cercetare în Educație (CNPEE-UCE). 

 

Dacă ești student la licență sau la masterat, vei primi prin e-mail în această perioadă o invitație pentru a completa chestionarul EUROSTUDENT, pe care te rugăm să nu o ignori, fiind o oportunitate utilă să-ți faci vocea auzită și să oferi decidenților politici informații relevante cu privire la viața de student din România!  

 

Mai multe detalii despre studiu, precum și rezultatele valurilor precedente de implementare, sunt disponibile la adresele:

 http://eurostudent.uefiscdi.ro/, https://www.eurostudent.eu/ și https://database.eurostudent.eu/drm/.  

 

 

 INFORMAȚII

UTILE CU PRIVIRE LA CAZAREA STUDENȚILOR ADMIȘI LA STUDII DE LICENȚĂ  ÎN CADRUL UNIVERSITĂȚII POLITEHNICA TIMIȘOARA

 

 1. Procesul de cazare se va desfășura în perioada 09.2023 – 25.09.2023, în intervalul orar 8:00 – 18:00.
 2. Actele necesare obligatorii pentru toți studenții, în vederea efectuării procesului de cazare sunt următoarele:
 • copie xerox după cartea de identitate;
 • 1 poză tip buletin;
 1. În vederea achitării taxei de cămin, studenții vor trebui sa aibă în posesie un card bancar
 2. Pentru a obține informații suplimentare legate de procesul de cazare, puteți suna la numărul 0256-404321.
 3. Toate căminele sunt dotate cu frigidere în camere, bucătării și spălătorii.
 4. Rezultatele repartițiilor locurilor de cazare pentru studenții din anul I vor fi afișate la avizierul din fața căminului 4C - Complexul Studențesc, în data de 09.2023, iar pe site-ul UPT, la secțiunea cazări, în data de 17.09.2023.
 5. Cererile de grupare se pot descărca de pe site-ul ccoc.upt.ro , de la secțiunea de Anunțuri, și se completează doar de către studenții admiși la ciclul de studii licență în anul I la facultățile din cadrul UPT, în sesiunea din luna iulie. Acestea vor fi trimise în formă scanată la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până la data de 31.08.2023.
 6. Copiii personalului didactic aflat în activitate trebuie să prezinte suplimentar o adeverință de la locul de muncă al părintelui, vizată în prealabil de către Inspectoratul Școlar, după caz (cu referire la Legea Educației Naționale 1/2011).
 7. Pe parcursul anului de studii, din incinta Cantinei Studențești a UPT se pot achiziționa cartele de masă la un preț unitar de 12,00 lei, prin intermediul cărora se poate servi o masă caldă la alegere, în cadrul Cantinei Studențești.
 8. În cazul în care pe formularul de înscriere la facultate a fost bifată și opțiunea de cazare, solicitantul NU mai trebuie să depună o altă cerere de cazare la Direcția Socială a UPT ( căminul 4C).
 9. Studenții români de pretutindeni, admiși în anul I, se pot prezenta pentru cazare, la Căminul 4C, camera 2, începând cu data de 18.09.2023.
 10. Studenții admiși ca și olimpici vor fi cazați la Căminul 11C (2 în cameră).
 11. Pentru cei care susțin proba de matematică în data de ….. iulie 2023, oferim cazare în căminul 2MV, la tariful de 35,00 lei/persoană/noapte. Rezervări și alte informații se pot obține la numărul de telefon 0256-404075.
 12. Vă rugăm să NU bifați pe formularul de înscriere la facultate opțiunea de cazare, dacă nu doriți această facilitate. Pe parcursul anului universitar puteți beneficia la nevoie oricând, prin depunerea unei solicitări la căminul 4C, camera 2.

Cum stai cu planurile de vacanță pentru vara asta?

 

Ei bine, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse susține organizarea unor tabere studențești pentru 107 studenți ai Universității Politehnica Timișoara.

Nu contează dacă ești student la un program de licență, master sau doctorat, atâta timp cât ești înscris la un program de studii cu frecvență și nu ai împlinit vârsta de 35 de ani.

Tot ce contează este să fii integralist, adică să fii promovat toate examenele din anul anterior de studii sau semestrul anterior dacă ești înmatriculat în anul I. Singura excepție de la această regulă sunt cazurile pe care le regăsești în Capitolul II, Art. 5 din METODOLOGIA privind organizarea taberelor studențești.

CERERILE și documentele suplimentare se depun la facultatea de care aparțineți, conform CALENDARULUI. Detaliile de derulare a procesului de selecție se postează pe site-urile facultăților.

În perioada 22-26 mai CCOC își propune sa fie un departament vizibil în fiecare facultate și în Biblioteca UPT, prin amplasarea a 10 urne în puncte strategice. 

Prin acest eveniment, aflat la a doua ediţie, CCOC are ca obiective: să mediatizeze în rândul studenţilor UPT nevoia de preocupare a lor pentru starea bine și pentru sănătatea lor mintală, promovarea resursei lor în acest demers numită CCOC, și, totodată, echipa CCOC  dorește să înţeleagă mai bine ce îi frământă pe studenţi, care le sunt temele de dezvoltare personală, astfel încât departamentul să își adapteze mai bine evenimentele la nevoile pe care studenţii le au.   

_____________________________ 

Dacă ai întrebări pe care ai dori să le adresezi unui psiholog, însă nu te-ai mobilizat să apelezi la consilierea psihologică, poţi  lăsa întrebarea ta într-o urnă sau poți să o scrii online, accesând linkul: https://forms.gle/YEn2nj5NG61fEshe9. Lasă datele tale de contact lângă întrebare dacă dorești să fii contactat de un psiholog CCOC; altfel poţi să scrii sub anonimat și să urmărești canalele de comunicare ale CCOC pentru a afla răspunsurile pe care le cauţi.

 

 

Ordinul de ministru 4135/03/05.2023 publicat in Monitorul oficial al României permite achiziționarea de calculatoare pentru studenții care au un venit brut pe membru de familie mai mic sau egal cu 500 de lei.

 

Depunerea cererilor și dosarelor cu actele doveditoare care să facă posibilă achiziționarea se depun până în 22 mai. Informațiile referitoare la depunerea dosarelor sunt disponibile la linkul atașat mai jos, care face trimitere la documentele oficiale cu metodologia. Tot acolo se află și specificațiile tehnice referitoare la dispozitivele ce pot fi achiziționate și decontate ulterior, dar și calendarul de depunere și desfășurare a programului.

 

Pentru informații sau înscriere în program, persoana de contact, din partea CCOC UPT, va fi Cosmina Mance (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. / 0256 404 758). Dosarele de depun la sediul CCOC UPT, de pe Bulevardul Vasile Pârvan, nr. 2B, sala A001.

 

UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIŞOARA participă în aceasta perioadă la cercetarea EUROSTUDENT VIII. 

Rugăm studenţii UPT să completeze chestionarul primit pe adresa de e-mail. 

 

 

 

Care sunt veniturile medii ale unui student român? Care sunt caracteristicile generale ale unui student care ia bursă? Ce proporție a studenților lucrează în timpul facultății și în ce fel le afectează acest lucru experiența de studiu?  

 

La aceste întrebări și multe altele încercăm să găsim răspunsul în perioada mai-iunie 2023, când are loc o cercetare amplă privind condițiile de viață şi de studiu ale studenților din România, prin intermediul chestionarului EUROSTUDENT VIII. 

 

EUROSTUDENT este o cercetare transnațională care are ca obiectiv principal colectarea de date despre condițiile sociale și economice ale studenților din Europa, în aproximativ 30 de țări. Studenții sunt întrebați despre condițiile lor de viață şi de studiu, bugetul de timp alocat activităților educative, situația pe piața forței de muncă, veniturile și cheltuielile, dar și despre internship-urile și mobilitățile internaționale realizate. Datele naționale sunt apoi centralizate la nivel european și prezentate comparativ. Implementarea națională a studiului este coordonată de Ministerul Educației (ME), prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – Unitatea de Cercetare în Educație (CNPEE-UCE). 

 

Dacă ești student la licență sau la masterat vei primi prin e-mail în această perioadă o invitație pentru a completa chestionarul EUROSTUDENT, pe care te rugăm să nu o ignori, fiind o oportunitate utilă să-ți faci vocea auzită și să oferi decidenților politici informații relevante cu privire la viața de student din România!  

 

Mai multe detalii despre studiu, precum și rezultatele valurilor precedente de implementare, sunt disponibile la adresele http://eurostudent.uefiscdi.ro/, https://www.eurostudent.eu/ și https://database.eurostudent.eu/drm/.  

 

"

 

În perioada 8-12 mai 2023, Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera UPT, organizează cursul ,,Photovoice – Reimaging de city from your window”.  

Cursul va fi susţinut de către  opt traineri din România și Norvegia:

 • Ovidiu Micsa, cadru didactic universitar UPT, doctor în arhitectura (teza de doctorat: „Studii asupra percepției spațiului construit. Fotografia ca instrument de reprezentare mentală a arhitecturii”)

Teme: Fotografia documentară: abordări și unelte.  Principii de compozitie a imaginii. Studii de caz și editarea imaginii

 •  Ilin Corina, cadru didactic universitar UVT, doctor în psihologie.  

Tema: Legatura  dintre natură, orașe verzi și wellbeing

 •  Melania Dragomir, psiholog, director al Centrului Judetean de Resurse si Asistenţă Educatională

Tema: Emoţie şi fotografie

 •  Mirela Szitar, cadru didactic universitar UPT, arhitect, doctor în dezvoltare durabilă

Tema: Planificare urbană și spaţii verzi

 •  Rares Halbac Cotoara Zamfir, cadru didactic universitar UPT, doctor în inginerie civilă, titular al disciplinei ,,Elemente de dezvoltare durabilă”

Tema: Oraşe sustenabile

 •  Cristina Halbac, psiholog UPT, director de proiect

Tema: Aglomeratia urbană şi impactul asupra stării de bine  

 •  Rhys Evans, cadru didactic universitar, Høgskulen pentru grøn utvikling (HGUt) (Universitatea pentru Dezvoltare Verde), Bryne, Norvegia
 • Johan Barstad, cadru didactic universitar, Høgskulen pentru grøn utvikling (HGUt) (Universitatea pentru Dezvoltare Verde), Bryne, Norvegia  

Tema: Creativitate şi inovaţie  

 

Evenimentul va avea loc la Centrul de Conferinţe, din cadrul Bibliotecii UPT– Bulevardul Vasile Pârvan, nr. 2B (sala Multimedia 2) şi se va se va desfăşura după următorul program:  

- luni-miercuri, 8-10 mai 2023, în intervalul 14.00-20.00 - sesiuni de training,

- vineri, 12 mai 2023, tot cu începere de la ora 14.00, - workshop de transformare a fotografiilor, prin diverse mijloace, astfel încât noile lucrări realizate să arate viziunea participanţilor asupra viitorului oraş modern şi verde.  

Joi, 11 mai, nu sunt prevăzute activităţi,  - pentru a da libertate participanţilor la curs să facă noi fotografii de la ferestre în care să surprindă oraşul Timişoara..  

Fotografiile iniţiale şi lucrările rezultate în timpul workshopului vor fi incluse într-o broşură şi vor fi exponate într-o expozitie ce se va avea loc în luna octombrie, la Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara.  

 

Parteneri: Centrul Judeţean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, Asociația Elevilor din Timiș şi Convenția Organizațiilor Studențești din Politehnica.  

 Cursul este organizat în cadrul proiectului SEE 912. – Re-imaging and co-creating the city from your window. Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 39862 euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE și norvegiene. Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și favorabilă incluziunii. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale din Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează strâns cu UE în temeiul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu 3,3 miliarde EUR prin scheme de granturi consecutive. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR. Mai multe detalii sunt disponibile la: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro  

 

Contact: Cristina HALBAC - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

 

În perioada 3-6 aprilie și ulterior, în săptămâna 8-12 mai, tinerii cu iniţiaţivă au posibilitatea să-și dezvolte competențele de comunicare, explorarea resurselor personale și valorificarea acestora, management al proiectelor și participare activă în comunitate, datorită cursurilor susținute de traineri experţi din România și din Norvegia, în cadrul proiectului SEE 690  – „Împuternicirea tinerilor cetățeni ca viitori creatori și furnizori ai culturii tehnice urbane”, implementat prin  Centrul Consiliere și Orientare în Carieră din Universitatea Politehnica Timişoara, având ca parteneri Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș (CJRAE),  Asociația Elevilor din Timiș (AETM) și Convenția Organizațiilor Studențești din Politehnica (CosPol).  

Cursurile sunt organizate în intervalul orar 14.00-20.00, la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara, bl. Vasile Pârvan, nr 2B.  

Doritorii se pot înscrie (în limita locurilor disponibile) completand următoarele formulare: 
Empower yourself ( 3 şi 6 aprilie, 2023): https://forms.gle/D2u67wioZqSCvuyQ6 

Grow your dreams (4 şi 5 aprilie, 2023): https://forms.gle/iQypMyLZxeagB8B9A 

Mai multe informaţii: psih. Cristina HĂLBAC, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 39862 euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE și norvegiene.  

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro 

 

 

Subcategorii