UPT împuternicește tinerii să lumineze orașul prin ei înșiși


 

“Luminează orașul prin tine!”, sloganul programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, şi-a propus să evidenţieze unul din scopurile programului şi anume, dorinţa de mobilizare a cetăţenilor să exprime liber valorile și atitudinile, descrise metaforic ca o "lumină interioară", şi totodată cu ajutorul acestei lumini să îndepărteze întunericul și pasivitatea din jurul lor printr-un proces civic alimentat de cultură.

La acest scop a adus contribuţii şi Universitatea Politehnica Timişoara prin proiectul SEE 690 – „Împuternicirea tinerilor cetățeni ca viitori creatori și furnizori ai culturii tehnice urbane”, coordonat de psiholog Cristina Hălbac Cotoară Zamfir şi implementat prin Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră UPT, proiect care a stimulat în rândul tinerilor o  atitudine deschisă, vizionară prin toate activităţile întreprinse şi totodată tinerii au fost invitaţi să se implice activ în comunitate.

 
După ce în primăvară au avut loc o serie de cursuri de împuternicire (empowerment) la care au participat 80 tineri (elevi şi studenţi), în luna octombrie, prin acest proiect, a avut loc un atelier international pe aceeaşi temă, care şi-a propus să reunească specialişti din domeniul psihologiei şi domenii conexe psihologiei relationate dezvoltării personale. Specialiștii au susţinut ateliere despre comunicare, branding personal, practici de împuternicire, moduri prin care tinerii se pot evidenţia în comunitate, calităţile omului viitorului, dar și despre factorii care dictează diferenţa dintre cultura calitativă și cea mai puţin calitativă, în acest an dedicat culturii. Atelierele au fost susţinute de cadre didactice ale Universităţii Politehnica Timișoara, dar și ale Universităţii de Vest din Timișoara, ale Universitaţii Ovidius din Constanţa și ale colegiului norvegian partener  Høgskulen for Grøn Utvikling (HGUt, Norvegia). Lor li s-au alăturat psihologi si art-terapeuţi din Odessa (Ucraina) și București.  

 

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Timiș, prin psiholog Mariana Iridon,  a contribuit la completarea programului atelierului internaţional, oferind exemple de bune practici de educație de la egal la egal, CPECA împuternicind prin proiectele sale voluntarii antidrog pentru a face parte din schimbările și acțiunile pe care Agenția Națională Antidrog le promovează în rândul tinerilor. Aducerea în discuţie a infracţiunilor asociate consumului de droguri și moduri de diminuare a lor au fost binevenite în cadrul evenimentului în contextul în care cu doar câteva zile înainte, fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor fusese unul  dintre subiectele abordate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, admiţându-se astfel că este considerat un risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale.

 

 

 

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 39862 euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE și norvegiene. Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: rwww.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

 

Informații suplimentare pot fi obţinute de la director proiect, psiholog Cristina Hălbac-Cotoară-Zamfir - e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..