Consiliere psihologică și psihoterapie

Universitatea Politehnica Timisoara, prin Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera (CCOC), ofera studentilor sai consiliere psihologica online in contextul masurilor de prevenire a raspandirii coronavirusului COVID-19.
„Frica si anxietatea de boala pot fi coplesitoare, imbracand diverse forme, de la anxietate usoara, medie, generalizata, ipohondrie si pana la atacuri de panica. De aceea, pe langa recomandarile medicale si ajutor logistic, este nevoie si de sprijin emotional: de atentie la propria persoana, dar si la cei din jur, acceptare, intelegere si de asigurarea suportului specializat in cazul persoanelor cu predispozitie anxioasa. Prin deschiderea liniei de ajutor dorim sa venim in intampinarea acestei nevoi si sa asiguram psihoeducatie si suport in situatiile de anxietate si atac de panica”, spun psihologii Centrului de Consiliere si Orientare in Cariera.
In acest sens, psihologii CCOC stau la dispozitia studentilor care simt ca au nevoie de consiliere atat pentru situatia descrisa mai sus, cat si in general pentru diverse probleme cu care se confrunta in viata de zi cu zi si pentru care au nevoie de un sfat, sau de sprijin pentru a trece cu bine peste acestea – serviciul fiind asigurat cu sprijinul Centrului de e-Learning, care gestioneaza platforma Campus Virtual (cv.upt.ro).
 

          În cadrul ședințelor de consiliere psihologică și psihoterapie, psihologul colaborează cu părinții și cu copiii și/ sau cu adolescenții, ajutându-i să înțeleagă mai bine și să depășească diferite probleme emoționale, comportamentale, de adaptare la situații stresante, promovând totodată dezvoltarea copilului și dezvoltarea personală a adolescentului, precum și îmbunătățirea relațiilor și a funcționării sociale.

          Consilierea psihologică este o intervenție psihologică în scopul optimizării, autocunoasterii si dezvoltarii personale sau in scopul preventiei si remiterii problemelor emotionale, cognitive si de comportament.

           Daca te afli in impas cu privire la rezolvarea unor situatii de criza,sociale,profesionale sau familiale te putem ajuta in cadrul acestor zile de consiliere psihologica, pentru a putea controla situatia de criza.
           Consilierea are caracter formativ , se axeaza pe dezvoltarea unor abilitati practice sau personale, astfel urmarindu-se :autocunoasterea, optimizarea se dezvoltarea personala si adaptarea cat mai eficienta la mediul extern.
 Consiliere psihologica si psihoterapie
            Consilierea psihologică poate ajuta atât pe plan emoțional, social, profesional, dar și dezvoltare personală, autocunoaștere și adaptare la mediul înconjurător. Este folosită atunci când studenții au nevoie să fie îndrumați în luarea deciziilor legate de relațiile interpersonale (sociale, familie și muncă), dar și ca suport, asistență pentru luarea sau planificarea carierei.
            Consilierea psihologică nu urmărește patologia psihologică în sine, ci orice suferință sau tulburare psihică. Poate fi făcută individual, sau la nivel de grup sau familie.

Consilierea psihologica este recomandata copiilor si adolecentilor care:
•    Intampina dificultati de adaptare scolara (probleme de relationare cu ceilalti, randament scolar scazut, absenteism etc.)
•    Se confrunta cu diferite stari negative (anxietate, stres, instabilitate emotionala, tristete, iritabilitate, irascibilitate, sentimente de vinovatie, teama etc.)
•    Se afla intr-o situatie dificila, cum este divortul parintilor, decesul unei persoane semnificative, adaptarea la un nou mediu
•    Adopta comportamente de risc, cum ar fi agresivitate, consum de droguri/alcool/tutun
•    Se afla într-o perioada în care este nevoie sa-si clarifice optiunea pentru o anumita scoala sau profesie
•    Doresc sa se dezvolte pe plan personal, sa aiba mai multa încredere în propria persoana, sa isi cunoasca propriile calitati si resurse, dar si limitele personale, sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare si relationare cu ceilalti.

Zilele de consiliere educationala.
•    Suport asistenta pentru rezolvarea sarcinilor,
•    Rezolvarea unor crize existentiale,
•    Stabilirea unor scopuri in viata,
•    Rezolvarea de conflicte.
Se referă la relația interumană de asistență și suport dintr-o persoană specializată în consiliere educațională pentru elev/student, având ca scop dezvoltarea personală a acestuia. Consilierul educațional ajută în conștientizarea propriilor interese și sisteme de evaluări promovând dezvoltarea personală, autocunoașterea, capacitatea personală de a face față problemelor, reducerea anxietății înaintea sesiunii, reducerea abandonului școlar.
    Consilierii CCOC au rol de mediatori în orientarea carierei, de a ține permanent legătura cu ofertele de pe piața muncii. Aceștia pot orienta în ceea ce privește cariera, obstacolele întâlnite pentru a fi depășite, identificarea abilităților specifice, a punctelor tari și a celor slabe. Rolul consilierilor noștri este acela de a ajuta studenții să își planifice traseul profesional educațional.
    Pentru studenții și absolvenți, se fac acțiuni legate de creșterea gradului de inserție pe piața muncii precum:
-    Materiale pentru pregătirea CV-ului, portofoliului de angajare;
-    Informații privind interviul de angajare;
-    Sesiuni de informare;
-    Participarea la activități organizate de CCOC;
-    Organizarea evenimentului de tip ,,Zilele Carierei”;
-    Târguri de oferte de carieră;
-    Workshop-uri, vizite în companii și stagii de practică;
    Consilierea se poate desfășura pe baza în întâlnirilor de grup sau a ședințelor individuale.
    
 Scopul :  
  -sustinerea emotionala ,rflectarea logica in luarea deciziilor
        -mentinerea echilibrului prihologic pe parcursul anului de facultate precum si orientarea lor in vederea integrariii socio- profesionale
Obiective :
- crearea si mentinerea unui cadru pozitiv rational.
-    Dezvoltarea unor starategii personale de evitare a esecului universitar
-    Dezvoltarea prin intermediul unor tehnici si procedee specific pentru mentinerea echilibrului, progreselor si mai ales diminuarea abandonului universitar.
-    Pregatirea psihologica pentru a se adapta promt si efficient, pentru a-si optimiza starile si resursele psihice.

Autocunoasterea : -cunoasterea trasaturilor proprii de personalitate.
-    Integrarea socio- afectiva in grupul educational
-    Rezolvarea unor situatii legate de viata personala.
-    Invatarea unor tehnici de negociere si rezolvarea conflictelor
-    Diminuarea /eliminarea abaterilor disciplinare si a devierilor de comportament.
Reusite sau rezultate:
    -deprinderea unor tehnici de invatare eficienta
    - dezvoltarea unor stategii personale

    


Consiliere psihologică și evaluare aptitudinală

Ai auzit foarte mult vorbindu-se despre consilierea psihologică, dar nu știi exact cu ce te-ar putea ajuta în viața de zi cu zi? Noi ne-am gândit să te inițiem să descoperi scopul acesteia.

Scopul consilierii psihologice este acela de autocunoaștere si autodescoperirea propriului potențial; asumarea deciziilor luate; acceptarea, atât de sine, cât și a celorlalți; îmbunătățirea stării de sanatate; identificarea tipului de temperament pe care îl, dar și a personalității tale. La final iti vei da seama ca, consilierea psihologica „te ajuta sa te ajuti singur”.

Prin evaluarea aptitudinală, tinerii își descoperă potențialul și înțeleg  importanța dezvoltării capacităților specifice  pentru alegerea viitoarei cariere socioprofesionale și de viață, după ieșirea de pe băncile școlii.