Consiliere psihologică

Consiliere psihologică

Ai auzit foarte mult vorbindu-se despre consilierea psihologică, dar nu știi exact cu ce te-ar putea ajuta în viața de zi cu zi? Noi ne-am gândit să te inițiem să descoperi scopul acesteia.

Scopul consilierii psihologice este acela de autocunoaștere si autodescoperirea propriului potențial; asumarea deciziilor luate; acceptarea, atât de sine, cât și a celorlalți; îmbunătățirea stării de sanatate; identificarea tipului de temperament pe care îl, dar și a personalității tale. La final iti vei da seama ca, consilierea psihologica „te ajuta sa te ajuti singur”.

În cadrul ședințelor de consiliere psihologică  psihologul colaborează cu studenții și  cu adolescenții, ajutându-i să înțeleagă mai bine și să depășească diferite probleme emoționale, comportamentale, de adaptare la situații stresante, promovând totodată dezvoltarea lor personală , precum și îmbunătățirea relațiilor și a funcționării sociale. Prin ședințe de consiliere psihologică, tinerii sunt îndrumați fie îndrumați în luarea deciziilor legate de relațiile interpersonale (sociale, familie și muncă), dar și ca suport, asistență pentru luarea sau planificarea carierei.
Scopul consilierii psihologice este acela de autocunoaștere și autodescoperirea propriului potențial; asumarea deciziilor luate; acceptarea, atât de sine, cât și a celorlalți; îmbunătățirea stării de sănătate; identificarea tipului de temperament pe care au, dar și a personalității tale.

         
Consilierea psihologică nu urmărește patologia psihologică în sine, ci orice suferință sau criză personală, depresie, anxietate, atacuri de panică, fobii  . Se poate realiza individual, sau la nivel de grup sau familie.

Consilierea psihologică este recomandată studenților, adolecenților care:
•    Întampină dificultăți de adaptare școlară (probleme de relaționare cu ceilalți, randament școlar scăzut, absenteism etc.)
•    Se confruntă cu diferite stări negative (anxietate, stres, instabilitate emoțională, tristețe, iritabilitate, irascibilitate, sentimente de vinovăție, etc.)
•    Se află într-o situatie dificilă, cum este: divorțul părinților, decesul unei persoane semnificative, adaptarea la un nou mediu, stare de boală, etc.
•    Adoptă comportamente de risc, cum ar fi agresivitate, consum de droguri/alcool/tutun,
•    Se află într-o perioadă în care este nevoie să-si clarifice opțiunea pentru o anumită școală sau profesie.
•    Doresc să se dezvolte pe plan personal, să aibă mai multă încredere în propria persoană, să își cunoască propriile calități și resurse, dar și limitele personale, să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și relaționare cu ceilalți.
•    Suport asistență pentru rezolvarea sarcinilor,
•    Rezolvarea unor crize existențiale,
•    Stabilirea unor scopuri în viață,
•    Rezolvarea de conflicte ce apar în mediul școlar sau care influentează rezultatele scolare
•    Ramuri ale consilierii psihologice pot fi consilierea educatională și consilierea în carieră.