Anunțuri

Dragi studenți,

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse organizează împreună cu Casa de Cultură a Studenților Timișoara tabere studențești de iarnă, cu o durată de 5 nopți de cazare, respectiv 6 zile, care se desfăşoară la munte. Toate cele 22 bilete de tabără alocate universității noastre sunt pentru perioada 12.02.2024 - 17.02.2024 la Hotel Piatra Craiului, Predeal, România - https://www.booking.com/hotel/ro/piatra-craiului-predeal.ro.html. Perioada a fost aprobată de conducerea UPT, nefiind de vacanță. 

Cererile de solicitare a unui loc de tabără se depun de către doritori în perioada 22.01.2024-29.01.2024, la secretariatul facultății de care depind studenții, pe e-mailul indicat de către secretariat pe site-ul facultății, sau fizic, în programul de funcționare al secretariatului. Solicitarea conține cererea completată (Anexa 4), iar pentru cazurile sociale sau activități extracurriculare se includ și documentele care atestă acest lucru. Dată fiind perioada scurtă pentru organizarea acestui proces, pentru eficientizare, solicitanții trebuie să completeze și acest chestionar https://bit.ly/tabere-iarnă-UPT 

Pot să beneficieze de tabere doritorii (studenții) înmatriculați cu frecvență (licență, masterat sau doctorat), integraliști și cu vârsta până în 35 de ani. Suplimentar, aceștia mai trebuie să se încadreze și în în minim una dintre aceste categorii: 

  • cazuri sociale – studenții orfani de ambii părinți, cei proveniți din casele de copii sau plasament familial, romi, absolvenți ai liceelor din mediul rural sau din orașe cu mai puțin de 10 000 de locuitori și cei care beneficiază de burse sociale 
  • studenți cu rezultate deosebite la învățătură – studenții care au promovat toate disciplinele din anul anterior de școlarizare. Dat fiind că nu îndeplinesc criteriul „integraliști pe semestrul I al anului școlar curent”, studenții de anul 1 nu sunt eligibili. 
  • studenți implicați în activități extracurriculare  – cei care au avut activități în cadru organizat, al universităților, la diverse manifestări culturale, artistice, științifice, sportive și de voluntariat 

Cele 22 de locuri alocate UPT au fost distribuite pe facultăți în funcție de numărul de studenți. 

Dragi studenți,

Suntem bucuroși să vă aducem în atenție oportunitățile captivante oferite de alianța noastră de universități europene, E³UDRES², pentru a vă dezvolta abilitățile și a vă îmbogăți experiența academică.

Vă invităm să studiați și să vă înscrieți la următoarele programe dedicate vouă:

  1. E³UDRES² HACKATHON 2024, 08-09 februarie la Leuven, Belgia - tematica este dezvoltarea unui Talent Portal, oferindu-vă ocazia de a vă demonstra creativitatea și abilitățile în domeniul tehnologic. Mai multe informații și înscrieri aici - https://eudres.eu/hackathon-2024 (deadline înscrieri 15 ianuarie)
  2. I LIVING LABS Spring 2024, 04.03-05.04 cu variante online si hibrid (cu deplasare în Hasselt, Belgia 11.03-15.03). ILLs vă oferă o călătorie fascinantă în inima inovației, ce abordează teme cum ar fi sănătatea, progresul digital și reziliența economică, toate combinate cu pasiunea și creativitatea voastră. Veți rezolva provocări actuale folosind un proces de design thinking alături de echipe pluridisciplinare din cele 9 universități partenere. Mai multe informații și înscrieri aici - https://eudres.eu/i-living-labs-spring-2024 (deadline înscrieri 31 ianuarie)

Aceste activități vă dau și posibilitatea obținerii unor credite suplimentare la diploma de studii, conform HS. 120/06.07.2023.

Vă mulțumim pentru interesul arătat activităților E³UDRES² și vă încurajăm să continuați să aplicați pentru a participa la aceste experiențe valoroase în următorii ani, indiferent de rezultatele aplicațiilor voastre anterioare.

Un 2024 cât mai bun, plin de reușite și inovații!

Pentru orice informații suplimentare, ne puteți contacta la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

UPT împuternicește tinerii să lumineze orașul prin ei înșiși


 

“Luminează orașul prin tine!”, sloganul programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, şi-a propus să evidenţieze unul din scopurile programului şi anume, dorinţa de mobilizare a cetăţenilor să exprime liber valorile și atitudinile, descrise metaforic ca o "lumină interioară", şi totodată cu ajutorul acestei lumini să îndepărteze întunericul și pasivitatea din jurul lor printr-un proces civic alimentat de cultură.

La acest scop a adus contribuţii şi Universitatea Politehnica Timişoara prin proiectul SEE 690 – „Împuternicirea tinerilor cetățeni ca viitori creatori și furnizori ai culturii tehnice urbane”, coordonat de psiholog Cristina Hălbac Cotoară Zamfir şi implementat prin Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră UPT, proiect care a stimulat în rândul tinerilor o  atitudine deschisă, vizionară prin toate activităţile întreprinse şi totodată tinerii au fost invitaţi să se implice activ în comunitate.

 
După ce în primăvară au avut loc o serie de cursuri de împuternicire (empowerment) la care au participat 80 tineri (elevi şi studenţi), în luna octombrie, prin acest proiect, a avut loc un atelier international pe aceeaşi temă, care şi-a propus să reunească specialişti din domeniul psihologiei şi domenii conexe psihologiei relationate dezvoltării personale. Specialiștii au susţinut ateliere despre comunicare, branding personal, practici de împuternicire, moduri prin care tinerii se pot evidenţia în comunitate, calităţile omului viitorului, dar și despre factorii care dictează diferenţa dintre cultura calitativă și cea mai puţin calitativă, în acest an dedicat culturii. Atelierele au fost susţinute de cadre didactice ale Universităţii Politehnica Timișoara, dar și ale Universităţii de Vest din Timișoara, ale Universitaţii Ovidius din Constanţa și ale colegiului norvegian partener  Høgskulen for Grøn Utvikling (HGUt, Norvegia). Lor li s-au alăturat psihologi si art-terapeuţi din Odessa (Ucraina) și București.  

 

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Timiș, prin psiholog Mariana Iridon,  a contribuit la completarea programului atelierului internaţional, oferind exemple de bune practici de educație de la egal la egal, CPECA împuternicind prin proiectele sale voluntarii antidrog pentru a face parte din schimbările și acțiunile pe care Agenția Națională Antidrog le promovează în rândul tinerilor. Aducerea în discuţie a infracţiunilor asociate consumului de droguri și moduri de diminuare a lor au fost binevenite în cadrul evenimentului în contextul în care cu doar câteva zile înainte, fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor fusese unul  dintre subiectele abordate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, admiţându-se astfel că este considerat un risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale.

 

 

 

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 39862 euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE și norvegiene. Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: rwww.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

 

Informații suplimentare pot fi obţinute de la director proiect, psiholog Cristina Hălbac-Cotoară-Zamfir - e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

 

 

Conferinţa Re-crearea oraşului de la fereastra mea

întăreşte cooperarea interdisciplinară între specialişti



În contextul Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, Universitatea Politehnica Timişoara a organizat, vineri, 13 octombrie 2023, la sediul Bibliotecii UPT, din str. V. Pârvan nr. 2B, Sala Polivalentă - Conferinţa internaţională interdisciplinară  Re-crearea oraşului de la fereastra mea, în parteneriat cu Høgskulen for grøn utvikling (HGUt, Norvegia), prin proiectul 912 - Re-crearea şi co-crearea oraşului din fereastra mea, finanţat prin granturile SEE și norvegiene.

Conferinţa şi-a propus să reunească specialişti care prin profesiile lor deservesc dezvoltarea oraşului - psihologi, arhitecţi, ingineri, autorităţi locale etc, în vederea întăririi relaţiilor dintre specialişti din diverse domenii pentru o cooperare interdisciplinară ulterioară.
Totodată, conferinţa şi-a propus să reunească reprezentanţi ai tuturor celor 10 facultati UPT şi să ofere exemple de bune practici în ceea ce priveşte implementarea unor proiecte cu impact pozitiv asupra oraşului, astfel prezentându-se 10 proiecte în care sunt implicaţi reprezentanţi ai comunităţii academice UPT, din  care în 9 proiecte, UPT este promotor.

 în deschiderea conferinţei, au luat cuvântul domnul viceprimar Cosmin Tabără, şi domnul Paul Stiegelbauer - reprezentantul studenţilor în Consiliul de Administraţie UPT şi preşedinte COSPol, dar şi domnul Johan Barstad – din partea partenerului norvegian HGUt.

 
Având în vedere că fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor a fost unul dintre subiectele abordate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în ședința din 12 octombrie 2023, subiectul fiind pus pe ordinea de zi de președintele țării, Klaus Iohannis, conferinţa Re-crearea oraşului de la fereastra mea a oferit participanţilor, prin cooperarea cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Timis, un atelier numit „Ferestrele dependenței. Să recreăm împreună spațiul de siguranță și conectare dintre noi” și susţinut de doamna psiholog Mariana Iridon. În cadrul atelierului, cei peste 50 participanţi ai conferinţei, au putut proba o serie de ochelari speciali, cu care au putut testa senzaţiile resimţite de persoanele care au consumat cantităţi mari de alcool sau de persoanele care au consumat alte tipuri de droguri.

Conferinţa a atras şi reprezentanţi ai sectorului ONG, domnul Ilie Sârbu  (preşedintele Asociaţiei Culturale Salvaţi Patrimoniul Timişoarei) şi domnul Remi Rădulescu (preşedintele Societăţii Inventatorilor din Banat), fiind printre participanţii la conferinţă.

 
Etajul 3 al Bibliotecii UPT găzduieşte până la finalul acestei săptămâni o expoziţie cu fotografii realizate de echipa de proiect în toate cele patru capitale europene ale culturii desemnate în România şi Norvegia (Timişoara, Sibiu, Stavanger, Bergen), precum şi fotografii din oraşul norvegian Bodø – care va fi anul viitor prima capitală europeană a culturii ce este situată dincolo de cercul polar.  Tot în cadrul aceleiaşi expoziţii – vizitatorii pot vedea fotografii de la ferestre ale Timişoarei, realizate de către tineri şi transformate de către aceştia, prin diverse mijloace artistice, în funcţie de perspectivele şi imaginaţia lor, astfel încât peisajul să fie mai frumos într-un oraş al viitorului.    

Proiectul „Re-imaging and co-creating the city from your window” beneficiază de un grant în valoare de 41.807,08 euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE și norvegiene.

Informații suplimentare pot fi obţinute de la director proiect, psiholog Cristina Hălbac-Cotoară-Zamfir - e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

 
În contextul Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, Universitatea Politehnica Timisoara organizează prin CCOC, vineri, 13 octombrie 2023, începând cu ora 10:30, la sediul Bibliotecii UPT, din str. V. Pârvan nr. 2B, Sala Polivalentă, Conferinţa internaţională interdisciplinară Re-crearea oraşului de la fereastră, în parteneriat cu Høgskulen for grøn utvikling (HGUt, Norvegia), prin proiectul 912 - Re-crearea şi co-crearea oraşului din fereastra mea, finanţat prin granturile SEE și norvegiene.
 
Conferinţa îşi propune să reunească specialişti care prin profesiile lor deservesc dezvoltarea oraşului - psihologi, arhitecţi, ingineri, autorităţi locale etc, în vederea intăririi relaţiilor dintre specialişti din diverse domenii în vederea cooperării interdisciplinare.
 
Totodată, conferinţa îşi propune să reuneasca reprezentanţi ai tuturor celor 10 facultati UPT oferind exemple de bune practici în ceea ce priveşte implementarea unor proiecte cu impact pozitiv asupra oraşului.
 
Consultarea programului și înscrierea la eveniment se pot realiza prin accesarea urmatorului link: https://forms.gle/YWE7J2DV3pFSifoC9, iar participarea este gratuită.
 
Vă așteptăm cu drag!
 
Esti boboc la Universitatea Politehnica Timisoara? Ai întrebări la care nu găsești răspunsuri? Știm cât de necesar este în această perioadă ghidul studentului, așa că venim în ajutorul tău.
 
Ghidul studentului are menirea de a-ți răspunde la toate întrebările pe care le ai în legătură cu studenția la UPT, de la ce înseamnă sesiunea, până la informații despre bazele sportive, voluntariat, beneficiile, drepturile și obligațiile studentului. Am încârcat aici ghidul actualizat pentru anul universitar 2023 - 2024.
 
Echipa CCOC - Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din UPT va lansa și o campanie de informare pe pagina de Facebook, menită să te țină la curent cu cele mai importante evenimente din viața de student.

Proiectele prin care Universitatea Politehnica Timișoara susţine programul Timișoara– Capitală Europeană a Culturii 2023 sunt în plina desfășurare, chiar și în perioada verii, când studenţii se bucură de o binemeritată vacanţă. Astfel, finalul lunii august a presupus implementarea activităţii cu numărul 4 a proiectului Re-imaging and co-creating the city from my window, respectiv o deplasare a echipei de proiect din partea UPT în Norvegia la doar 32 km de Stavanger ( capitală europeană a culturii în anul 2008), în Bryne – localitate în care își are sediul Colegiul pentru Dezvoltare Verde (HGUt) - partener în implementarea proiectului.

 

Scopul deplasării a fost analiza implementării activităţilor din proiect și realizarea unei strategii eficiente de dezvoltare a lor astfel încât să obiectivele proiectului să fie atinse.

Proiectul care își propune să creeze cadrul în care tinerii să lucreze împreună în crearea unui oraș al viitorului, conștienţi de rolul lor în transformarea în bine a spaţiului, dar și a comunităţii în care sunt parte, are programată la mijlocul lunii octombrie, o conferinţă internaţională interdisciplinară care va reuni specialiști din cât mai multe domenii care contribuie la creșterea și dezvoltarea unui oraș – psihologi, ingineri, arhitecţi etc.

 

Totodată, în luna octombrie va avea loc, prin același proiect, o expoziţie în Biblioteca Universităţii Politehnica din Timișoara, cu sediul pe str. Vasile Pârvan, nr. 2B.

Expoziţia va fi alcătuită din fotografii ale Timișoarei realizate de la ferestrele orașului, trasformate prin diverse mijloace creative de tineri liceeni și studenţi, în conformitate cu propria lor viziune despre viitorul orașului.Aceste lucrări au fost realizate încă din luna mai, când peste 40 de tineri au participat la un curs si ulterior workshop în care au învăţat o serie de informaţii legate de fotografie, cultură digitală, urbanism, ecosisteme urbane, orașe verzi și bunăstare (wellbeing), de la o echipa interdiscipliară de experţi români și norvegieni

Lucrările ce vor fi expuse în Biblioteca UPT vor fi cuprinse și într-o broșură la care echipa de proiect lucrează în prezent.

 

În cadrul deplasării echipei UPT în Norvegia, s-a inclus și vizitarea orașului norvegian Bergen ce a fost capitală europeană a culturii în anul 2000, în vederea observării unor bune practici de implicare a tinerilor în comunitate, dar și de promovare a culturii în oraș.

 

Proiectul – Re-imaging and co-creating the city from your window beneficiază de un grant în valoare de 41.807,08 euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE și norvegiene. Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și favorabilă incluziunii. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale din Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează strâns cu UE în temeiul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu 3,3 miliarde EUR prin scheme de granturi consecutive. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.

Mai multe detalii sunt disponibile la: www.eeagrants.org, www.eeagrants.ro, pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083993605714 sau la contact psih. Cristina Hălbac Cotoară Zamfir – director proiect – email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Le mulțumim tuturor studenților care au completat până acum Chestionarul Național Studențesc-EUROSTUDENT!

 

👉 Fiecare răspuns este extrem de valoros și ne ajută să înțelegem mai bine percepția voastră despre universitatea în care studiați!

📣 Au mai rămas doar 10 zile în care puteți accesa și completa Chestionarul Național Studențesc-EUROSTUDENT!

Completează acum chestionarul și contribuie la îmbunătățirea experienței tale studențești!

 

Care sunt veniturile medii ale unui student român? Care sunt caracteristicile generale ale unui student care ia bursă? Ce proporție a studenților lucrează în timpul facultății și în ce fel le afectează acest lucru experiența de studiu?  

 

La aceste întrebări și multe altele încercăm să găsim răspunsul în perioada mai-iunie 2023, când are loc o cercetare amplă privind condițiile de viață şi de studiu ale studenților din România, prin intermediul chestionarului EUROSTUDENT VIII. 

 

EUROSTUDENT este o cercetare transnațională care are ca obiectiv principal colectarea de date despre condițiile sociale și economice ale studenților din Europa, în aproximativ 30 de țări. Studenții sunt întrebați despre condițiile lor de viață şi de studiu, bugetul de timp alocat activităților educative, situația pe piața forței de muncă, veniturile și cheltuielile, dar și despre internship-urile și mobilitățile internaționale realizate. Datele naționale sunt apoi centralizate la nivel european și prezentate comparativ. Implementarea națională a studiului este coordonată de Ministerul Educației (ME), prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – Unitatea de Cercetare în Educație (CNPEE-UCE). 

 

Dacă ești student la licență sau la masterat, vei primi prin e-mail în această perioadă o invitație pentru a completa chestionarul EUROSTUDENT, pe care te rugăm să nu o ignori, fiind o oportunitate utilă să-ți faci vocea auzită și să oferi decidenților politici informații relevante cu privire la viața de student din România!  

 

Mai multe detalii despre studiu, precum și rezultatele valurilor precedente de implementare, sunt disponibile la adresele:

 http://eurostudent.uefiscdi.ro/, https://www.eurostudent.eu/ și https://database.eurostudent.eu/drm/.  

 

 

 INFORMAȚII

UTILE CU PRIVIRE LA CAZAREA STUDENȚILOR ADMIȘI LA STUDII DE LICENȚĂ  ÎN CADRUL UNIVERSITĂȚII POLITEHNICA TIMIȘOARA

 

  1. Procesul de cazare se va desfășura în perioada 09.2023 – 25.09.2023, în intervalul orar 8:00 – 18:00.
  2. Actele necesare obligatorii pentru toți studenții, în vederea efectuării procesului de cazare sunt următoarele:
  • copie xerox după cartea de identitate;
  • 1 poză tip buletin;
  1. În vederea achitării taxei de cămin, studenții vor trebui sa aibă în posesie un card bancar
  2. Pentru a obține informații suplimentare legate de procesul de cazare, puteți suna la numărul 0256-404321.
  3. Toate căminele sunt dotate cu frigidere în camere, bucătării și spălătorii.
  4. Rezultatele repartițiilor locurilor de cazare pentru studenții din anul I vor fi afișate la avizierul din fața căminului 4C - Complexul Studențesc, în data de 09.2023, iar pe site-ul UPT, la secțiunea cazări, în data de 17.09.2023.
  5. Cererile de grupare se pot descărca de pe site-ul ccoc.upt.ro , de la secțiunea de Anunțuri, și se completează doar de către studenții admiși la ciclul de studii licență în anul I la facultățile din cadrul UPT, în sesiunea din luna iulie. Acestea vor fi trimise în formă scanată la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până la data de 31.08.2023.
  6. Copiii personalului didactic aflat în activitate trebuie să prezinte suplimentar o adeverință de la locul de muncă al părintelui, vizată în prealabil de către Inspectoratul Școlar, după caz (cu referire la Legea Educației Naționale 1/2011).
  7. Pe parcursul anului de studii, din incinta Cantinei Studențești a UPT se pot achiziționa cartele de masă la un preț unitar de 12,00 lei, prin intermediul cărora se poate servi o masă caldă la alegere, în cadrul Cantinei Studențești.
  8. În cazul în care pe formularul de înscriere la facultate a fost bifată și opțiunea de cazare, solicitantul NU mai trebuie să depună o altă cerere de cazare la Direcția Socială a UPT ( căminul 4C).
  9. Studenții români de pretutindeni, admiși în anul I, se pot prezenta pentru cazare, la Căminul 4C, camera 2, începând cu data de 18.09.2023.
  10. Studenții admiși ca și olimpici vor fi cazați la Căminul 11C (2 în cameră).
  11. Pentru cei care susțin proba de matematică în data de ….. iulie 2023, oferim cazare în căminul 2MV, la tariful de 35,00 lei/persoană/noapte. Rezervări și alte informații se pot obține la numărul de telefon 0256-404075.
  12. Vă rugăm să NU bifați pe formularul de înscriere la facultate opțiunea de cazare, dacă nu doriți această facilitate. Pe parcursul anului universitar puteți beneficia la nevoie oricând, prin depunerea unei solicitări la căminul 4C, camera 2.

Cum stai cu planurile de vacanță pentru vara asta?

 

Ei bine, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse susține organizarea unor tabere studențești pentru 107 studenți ai Universității Politehnica Timișoara.

Nu contează dacă ești student la un program de licență, master sau doctorat, atâta timp cât ești înscris la un program de studii cu frecvență și nu ai împlinit vârsta de 35 de ani.

Tot ce contează este să fii integralist, adică să fii promovat toate examenele din anul anterior de studii sau semestrul anterior dacă ești înmatriculat în anul I. Singura excepție de la această regulă sunt cazurile pe care le regăsești în Capitolul II, Art. 5 din METODOLOGIA privind organizarea taberelor studențești.

CERERILE și documentele suplimentare se depun la facultatea de care aparțineți, conform CALENDARULUI. Detaliile de derulare a procesului de selecție se postează pe site-urile facultăților.

Subcategorii